L ‘Origin du Monde een werk van Gustave Courbet uit 1866 was volgens Facebook aanstootgevend. Het account van de gebruiker, een franse leraar Frederic Durand-Baissas werd geblokkeerd en de afbeelding van het schilderij verwijderd. Een overblijfsel van Amerikaans puritanisme waarschijnlijk? Facebook verbiedt het plaatsen van pornografie en andere aanstootgevende afbeeldingen. Maar waar de grens ligt blijkt nogal eens aan willekeur onderhevig.

Dat het in Nederland niet veel anders is werd mij dit weekend duidelijk. Ook hier hebben we nog duidelijk last van een protestants calvinistische doctrine. Een kleine groep meent nog steeds de massa te moeten behoeden voor in hun ogen choquerende, aanstootgevende beelden of geluid.

In 2011 werd glaskunstenaar Jacob Bos uit Hoogeveen benaderd om mee te doen de manifestatie ‘Feest van de Geest’. Hij nam de uitnodiging graag aan, maar hij vond het spannend om zijn bijdrage door een samenwerkingsverband vorm te geven. Hij benaderde daarvoor de dichter Paul Borggreve en de geluidskunstenaar ferrie = differentieel. Beiden zegden toe en zo zag het project ‘Drie Eenheden’ het levenslicht. een dialoog tussen kunstenaars en kerk.
Een ontmoeting tussen Beeldende Kunst, Pinksteren en Architectuur van Kerkgebouwen. Kunstenaars exposeren nieuw gemaakte kunst geïnspireerd door de architectuur van kerkgebouwen en het pinksterfeest.

Waarschijnlijk toch wel een progressieve stap aangaande de recente gebeurtenis. In gedachte dat de Expositie gehouden tijdens de pinksterdagen een gepaste mogelijkheid was om de installatie ‘Drie Eenheden’ te presenteren aan het publiek van ‘Rijnhuizen Uitgebeeld’.

Pinksteren is het feest van de neerdaling censuur. In Handelingen wordt beschreven hoe de apostelen door de geestdrift zich konden uiten in alle talen: hun boodschap was universeel. ‘Drie Eenheden’ wil vragen stellen over die boodschap en de verstaanbaarheid daarvan. Heden ten dage kent de wereld immers nog steeds de drie grote monotheïstische godsdiensten: Christendom, Jodendom en Islam, die zeker in de laatste decennia niet al te positief voor het voetlicht zijn gekomen en elkaar door de eeuwen vaak slecht behandeld hebben.

Het kunstwerk bestaat uit een object van glas. Vanuit dit object klinken stemmen op: net als op het eerste Pinksterfeest meer dan 2000 jaar geleden. Het zijn stemmen van deze tijd die elk voor zich spreken in teksten die soms te volgen te zijn, soms verband lijken te missen, als moderne orakels.

De teksten die ten gehore werden gebracht was aanleiding voor het bestuur van de stichting om de stekker er uit te trekken. Letterlijk want de installatie bestaande o.a. uit licht en geluid benodigd voeding. De kabels werden opgeborgen zodat we niet in de verleiding zouden kunnen komen en ‘Drie Eenheden’ werd het zwijgen opgelegd.

3 Reacties

  • Arend schreef:

    Ik vermoedde al dat er meer was dan alleen het ‘object’. Nu weet ik het zeker. Een gemiste kans. Waarom?

    • Jacob schreef:

      Dat is een vraag waar de bestuursleden van de Stichting Rijnhuizen Uitgebeeld het beste een antwoord op kan geven? In ieder geval hebben ze mij niet kunnen overtuigen met argumenten.

  • […] het argument dat de organisator opgaf voor de verbanning was dat de teksten die 3E orakelt aanstootgevend zouden zijn. daarom heeft men letterlijk de stekker uit 3E getrokken en het kunstwerk in een schuur gezet, buiten het zicht van het publiek. Jacob Bos schreef daar een vlammend commentaar over op de website van Drie Eenheden […]

  • Translate »