Over 3E

Drie Eenheden is een kunstzinnig samenwerkingsproject van Jacob Bos, Paul Borggreve en ferrie = differentieel

Biografie

Project Drie Eenheden over ‘Geestdrift’ voor ‘Feest van de Geest’ 2012

In 2011 werd glaskunstenaar Jacob Bos uit Hoogeveen benaderd om mee te doen in de manifestatie ‘Feest van de Geest’. Hij nam de uitnodiging graag aan, maar hij vond het spannend om zijn bijdrage door een samenwerkingsverband vorm te geven. Hij benaderde daarvoor de dichter Paul Borggreve en de geluidskunstenaar ferrie = differentieel. Beiden zegden toe en zo zag het project ‘Drie Eenheden’ het levenslicht. Het project heeft naast deze website ook een facebook fanpage:

Drie Eenheden

De naam ‘Drie Eenheden’ slaat niet alleen op het feit dat drie kunstenaars met drie verschillende disciplines betrokken zijn bij het project, maar verwijst ook naar de ‘Drie eenheid’. Het meervoud ‘eenheden’ geeft al aan dat eenheid en enigheid van geloven niet de norm is.

Pinksteren is het feest van de neerdaling van de Heilige Geest. In Handelingen wordt beschreven hoe de apostelen door de geestdrift zich konden uiten in alle talen: hun boodschap was universeel. ‘Drie Eenheden’ wil vragen stellen over die boodschap en de verstaanbaarheid daarvan. Heden ten dage kent de wereld immers nog steeds de drie grote monotheïstische godsdiensten: Christendom, Jodendom en Islam, die zeker in de laatste decennia niet al te positief voor het voetlicht zijn gekomen en elkaar door de eeuwen vaak slecht behandeld hebben.

Het kunstwerk bestaat uit een object van glas. Vanuit dit object klinken stemmen op: net als op het eerste Pinksterfeest meer dan 2000 jaar geleden. Het zijn stemmen van deze tijd die elk voor zich spreken in teksten die soms te volgen te zijn, soms verband lijken te missen, als moderne orakels. Het ontwerp van dit object is van de hand van Jacob Bos, geluid en elektronica van ferrie = differentieel, tekst van Paul Borggreve.

assistentie

Het project zou nooit in zijn huidige vorm tot stand zijn gekomen zonder de assistentie van Maarten Elsenga (elektronica) en Serge Epskamp (geluidsopnamen)

Reageren is niet meer mogelijk

Reageren is niet meer mogelijk.

     

Translate »